Ontdek hier snel hoe je tandproblemen bij je kat vermijdt

 

Tandproblemen bij katten komen steeds vaker voor. Tandsteen en ontstoken tandvlees zijn de meest voorkomende tandproblemen bij katten. Jammer genoeg worden deze aandoeningen vaak (te) laat opgemerkt. Katten zullen niet gemakkelijk pijn laten zien en ze blijven zich dan ook zo ‘normaal’ mogelijk gedragen tot ze écht niet meer anders kunnen. Met alle gevolgen van dien.

Maar hoe komt het dat een kat last krijgt van haar gebit? Hoe herken je een slecht gebit? En misschien wel het allerbelangrijkst, hoe vermijd je tandproblemen bij jouw kat?

Tanden poetsen kat

Waarom krijgt mijn kat last van haar gebit?

Aanleg
De genetische factor. Hier valt jammer genoeg weinig aan te doen. Je hebt katten die meer vatbaar zijn voor tandproblemen dan andere. Heeft jouw kat hiervoor aanleg? Dan is het zeker belangrijk dat je regelmatig een check-up doet van die bijtertjes.


Ouderdom
Het klinkt logisch. Hoe ouder de kat, hoe groter de kans op tandproblemen. Toch krijgen ook meer en meer jonge dieren te maken met tandproblemen. Kijk dus al van jongs af aan regelmatig de tandjes na. Zo maak je er een gewoonte van en kijkt je kat hier niet raar van op. Handig als het eens écht nodig is.


Voeding

Misschien wel de belangrijkste pijler: voeding. Katten zijn strikte carnivoren (vleeseters). Hun gebit is zo opgebouwd dat ze hun prooi kunnen vastnemen, verscheuren en zelfs de botten kunnen breken. Een kat die een muis vangt zal haar prooi met huid en haar opeten: het zachte vlees, de organen, de botten, de huid en zelfs de vacht. Dat klinkt misschien een beetje naar maar je hebt dan ook een vleeseter in huis gehaald 😊. Katten die zich voeden met prooidieren zullen veel minder snel vatbaar zijn voor tandproblemen. Zowel het tandvlees als de tanden moeten ‘werken’ om alles eetbaar te maken. Taaiere stukken zullen het tandvlees masseren en harde stukken, zoals bot, werken als een natuurlijke tandenborstel.

Maar weinige van onze huistijgers staan op een dieet van prooidieren. De meeste katten krijgen droge brokken of natvoer voorgeschoteld.

Er wordt vaak gedacht dat brokken juist goed zijn voor kattentandjes. Dat is een misvatting. De meeste droge brokken bestaan voornamelijk uit koolhydraten. Deze koolhydraten worden verkregen uit bijvoorbeeld tarwemeel. Dit meel is nodig om een mooie brok te kunnen maken. Koolhydraten of ook heel simpel gezegd ‘suikers’. Je hoort het al, suikers, dus niet goed voor die tanden en ook niet voor het lichaam!

Natvoer anderzijds is heel erg zacht. Wanneer je tanden enkel zachte materie moeten verwerken worden ze nooit op een natuurlijke manier schoon gemaakt.


Hoe kan ik tandproblemen bij mijn kat herkennen?

Open de bek van je kat en kijk naar het tandvlees en de tanden. Zijn de tanden schoon? Kleurt het tandvlees mooi roze of is het eerder rood? Rood tandvlees wijst dikwijls op ontsteking. Laat het gebit ook nakijken door de dierenarts wanneer je er dan toch bent voor de jaarlijkse controle. Andere zaken waar je zeker op moet letten zijn:

  • Stinkende adem

  • Moeite met eten of drinken

  • Kwijlen

  • Rood en/of bloedend tandvlees

  • Gekleurde aanslag op de tanden/rotte tanden



Hoe voorkom ik die tandproblemen?

Wat kan jij dan ondernemen om te helpen ? Heel eenvoudig: tanden poetsen!

Tanden poetsen kat

Je kan hiervoor speciale kattentandenborstels kopen en de bijhorende ‘tandpasta’ (gebruik nooit tandpasta voor mensen!). Hoewel het meestal gemakkelijker gaat mét tandpasta kan het ook zonder. De meeste katten vinden deze pasta wel lekker smaken, zodat je kat het hele tandenpoetsen-gebeuren zal zien als een positieve ervaring.

In plaats van een tandenborstel kan je ook kleine gaaskompressen gebruiken die je bij de apotheek kan verkrijgen. Wikkel zo’n kompres rond je vinger en wrijf (met een beetje tandpasta) over de tanden. Let hier wel op dat je kat op deze manier niet in je vinger bijt.

Gaaskompres tanden poetsen kat

Herhaal het tandenpoetsen een paar keer per week, voor stralende kattentandjes!

 
Sarah Van Loock