(K)atsjoe! Wat je niet wist over kattenallergie

 

1 op 3 kinderen is allergisch. Huisstofmijt, pollen, voedsel, dieren, enzovoort. Er zijn honderdenéén dingen waarop je allergisch kan reageren. Wie de dag van vandaag geen allergie heeft mag zich gelukkig prijzen! Steeds meer en meer mensen worden slachtoffer van een of andere allergie. Je kent vast wel iemand die er last van heeft. Of misschien heb je zelf wel een allergie?

Allergisch voor katten

De theorie

Een allergische reactie is een reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof (allergeen). Deze lichaamsvreemde stoffen komen het lichaam binnen via bijvoorbeeld de luchtwegen. Hoewel deze lichaamsvreemde stoffen helemaal niet gevaarlijk hoeven te zijn kan ons lichaam hier toch overdreven heftig op reageren. Dan ontstaan er verschillende klachten zoals jeuk, rode tranende ogen, niezen, astma, etc.

Allergisch voor katten

Ja, je kan ook allergisch zijn voor katten. Er bestaan verschillende kattenallergenen en het is zeer goed mogelijk dat je allergisch reageert op meer dan één allergeen. Het allergeen waar heel erg veel mensen op reageren met een kattenallergie heet ‘Fel d 1’. Dit allergeen kan voornamelijk teruggevonden worden in het speeksel en de talgklieren van katten. In sé ben je dus niet allergisch voor het kattenhaar op zich. Doordat de kat zichzelf likt met zijn speeksel wordt het allergeen verspreid in zijn vacht. Ook talg blijft aan de vacht kleven.

Het allergeen ‘Fel d 1’ is bovendien heel erg klein. Waardoor het makkelijk door de lucht kan worden getransporteerd en tot diep in de longen kan worden ingeademd. Daardoor is een kattenallergie meestal heviger dan een allergie voor een ander dier. Het is zelfs zo dat, wanneer alle dieren worden verwijderd uit een leefruimte, het tot 6 maanden kan duren voordat het allergenenniveau gezakt is tot op het niveau om geen allergische reactie meer uit te lokken.

Zijn ‘hypoallergene dieren’ dé oplossing?

Hypoallergeen wil eigenlijk zeggen ‘minder allergenen’. En wil dus niet betekenen dat er helemaal geen allergenen meer aanwezig zijn. Een ‘hypoallergene kat’ zou dus nog steeds allergenen bevatten.

Tot op vandaag is er geen uitsluitend bewijs gevonden dat er hypoallergene rassen bestaan. Het is mogelijk dat sommige individuen minder allergenen afscheiden maar het is onmogelijk om deze conclusie door te trekken naar één bepaald ras. In het verleden zijn er bedrijven geweest die bepaalde hypoallergene rassen kweekte, maar het werd nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze rassen wel degelijk minder allergieën opwekte.

Kan ik genezen van mijn kattenallergie?

Tot op de dag van vandaag bestaat er geen medicijn om je kattenallergie effectief te genezen. Wel kan een geneesmiddel de symptomen waar je last van hebt onderdrukken. Er bestaat ook zoiets als immunotherapie. Echter is deze therapie zeer tijdrovend gezien ze minimaal 3 jaar duurt en het de klachten wel sterk kan doen verminderen maar niet geneest. Heb jij last van een kattenallergie? Bespreek de mogelijkheden dan zeker met je huisarts.

Bronnen:

[1] Butt, A., Rashid, D., Lockey, R.F., “Do hypoallergenic cats and dogs exist?”, Division of Allergy & Immunology, University of South Florida, and James A. Haley Veterans’ Hospital, Tampa, Florida, 2011.

[2] Lambrecht, B., Hammad, H. (2014) Ontstaan van allergie en astma.
http://www.vib.be/nl/mens-en-gezondheid/Pages/Ontstaan-van-allergie-en-astma.aspx, 01/12/2019.