Dankzij deze makkelijke tips vermijd je blaasproblemen bij je kat

 

Katten zijn, in tegenstelling tot honden, zindelijk wanneer ze als kitten of volwassen kat bij ons terecht komen. Soms kan het echter voorvallen dat je kat ‘plots’ niet meer zindelijk is, en dat ze haar behoefte naast de kattenbak doet. Heel vervelend! Maar ook een teken dat er iets grondig mis is met je kat!

Katten zijn van nature zeer schone dieren. Ze begraven hun uitwerpselen instinctief. Ze willen vooral niet opvallen en voorkomen dat een mogelijke vijand hen kan vinden door geurende uitwerpselen. Dat heeft onze huiskat meekregen van haar voorouders.

Het feit dat je kat haar behoefte doet naast de kattenbak kan vele oorzaken hebben. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen zittend plassen en sproeien (ja, ook kattinnen kunnen sproeien!). Ik ga het hier echter hebben over 1 heel gekend probleem. Namelijk het urineren naast de bak wegens blaasproblemen.

Wanneer je kat last heeft van blaasproblemen, zoals een blaasontsteking of blaasgruis, is de kans groot dat je (enkele) symptomen zal opmerken:

  • Miauwen van pijn tijdens het urineren

  • Persend op de kattenbak zit

  • Kleinere/vaker plasjes doen

  • Bloed in de urine (urine kan rood of roze kleuren)

  • In huis plast

  • Helemaal niet meer kan plassen (spoedgeval, contacteer onmiddellijk je dierenarts)

Wanneer er niet wordt ingegrepen, zal de kat na verloop van tijd deze negatieve ervaring associëren met de kattenbak. Nadat het blaasprobleem is opgelost, bestaat de kans dat de negatieve associatie van pijn en ongemak zal blijven, waardoor ze de kattenbak gaat vermijden. Je kan dan best een kattengedragstherapeut inschakelen.

Kat die plast


Water! De rest komt later

Heel erg veel katten kampen tegenwoordig met blaasproblemen. Een belangrijke oorzaak is dat onze huiskatten te weinig vocht opnemen. Normaal gezien halen katten het merendeel van het vocht uit hun prooien. En daar schuilt onder andere het probleem. Welke voeding krijgt jouw kat? De kans is groot dat je antwoordt met ‘brokken’. Brokken bevatten zeer weinig vocht. Je kat moet haar vochtgehalte dus op peil houden door te gaan drinken.

En daar stuiten we op een volgend probleem. Katten hebben van nature een zeer slechte drinkreflex. De voorouders van onze huiskat leefde in de savanne. Daar is nu eenmaal niet zoveel water te vinden. Ook stelt een kat zich kwetsbaar op wanneer ze aan het drinken is. Daarnaast bieden we hun drankvoorziening dikwijls verkeerd aan en staat bijvoorbeeld het drinkbakje naast het etensbakje. Iets wat katten helemaal niet fijn vinden.

Wat kan jij als verantwoordelijke kattenouder nu doen om te vermijden dat jouw lieveling blaasproblemen krijgt en uiteindelijk daardoor naast de kattenbak plast?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de behoeftes van jouw kat. Drinkt je kat graag uit een glas water? Of verkiest ze een drankfontein? Probeer haar behoeftes zoveel mogelijk in te lossen.

Enkele tips:

  • Geef natvoer of rauwvoer. Wil je toch graag brokken blijven geven? Wissel dan af met natvoer.

  • Moedig het drinken aan door:

    • Drankfontein(en) te plaatsen (stromend water)

    • Water op meerdere plekken te voorzien (eventueel mogelijk ook in de hoogte)

    • Zet het water niet naast het eten of de kattenbak

    • Ze de drinkbak niet pal tegen de muur. Zorg dat er ruimte is zodat ze rondom de kom kan zitten

    • Ververs regelmatig het water

    • Zorg dat het water makkelijk toegankelijk is

    • Zet water neer in looproutes én op rustige plekken waar ze niet wordt gestoord

    • Gebruik grote kommen zodat de snorharen niet tegen de randen komen bij het drinken

  • Drinkt jouw kat op geen enkele manier voldoende water? Dan zal je de trukendoos moeten bovenhalen. Leng bijvoorbeeld het water dan aan met speciale kattenmelk. Kattenmelk drinken ze meestal veel liever dan water.

  • Welk water prefereert jouw kat? Reageert jouw kat als je de kraan open zet?  Of drinkt ze graag regenwater?

Kat drinkt water


Stress

Maar niet enkel onvoldoende drinken is de grote boosdoener van blaasproblemen bij katten. Ook stress is nefast voor een goede werking van de blaas. Katten zijn zeer stressgevoelige dieren en stress behoort tot een erg onderschat probleem. Een kat is een gewoontedier waarbij elke verandering in haar omgeving kan zorgen voor stress. Ze zijn ook heel erg gevoelig voor het oppikken van stress bij anderen (mensen of dieren).

Wanneer een kat langdurig wordt blootgesteld aan stress, zal de stress chronisch worden. Met alle (gedrags)problemen van dien. Doordat stress een slechte invloed heeft op de blaas, kunnen blaasproblemen ontstaan. Hierdoor krijgt de kat nog meer stress waardoor ze in een vicieuze cirkel belanden.


En andere oorzaken..

Uiteraard zijn een te weinig aan vochtinname en stress niet de enige redenen waarom katten blaasproblemen krijgen. Soms kan ook een bacterie aan de oorzaak liggen, genetische aanleg, overgewicht, of wellicht een combinatie van deze factoren. Maar door stress te vermijden en voldoende vochtinname te garanderen, beperk je het risico toch al voor een groot gedeelte.

Tenslotte is het heel belangrijk dat, wanneer je kat niet meer kan plassen (omdat de urineleider verstopt geraakt), je ONMIDDELLIJK naar de dierenarts gaat. Haar toestand kan heel snel kritiek worden en wanneer het probleem niet snel opgelost wordt zal het dier overlijden. Een overvolle blaas kan je voelen. Ter hoogte van de onderbuik kan je dan een grote ronde bol voelen. Je kat zal wellicht ook lusteloos zijn. Bij twijfel contacteer dan onmiddellijk je dierenarts!